Je tu druhá časť o tom, čo čím nahradiť v Low Carb. V prvej časti som písala, čím nahradiť ryžu (článok TU). Dnes sa zameriam na zemiaky a ich náhradu v Low Carb stravovaní. Takže, čím nahradíš zemiaky, zemiakové hranolky, či kašu?
Zemiaky
Zemiaky sú u nás veľmi často obľúbenou prílohou v strave. V 100 g zemiakoch je 16 g sacharidov. Pri Low Carb stravovaní sa zemiaky, ako aj ryža vylučujú. Čím ich teda vieme nahradiť?
Zeleninové hranolky
Zeleninové hranolky si vieš spraviť, väčšinou z tvrdej zeleniny. Vhodný je zeler, petržlen, mrkva alebo aj repa. Pečieme ich v rúre, nie na oleji. Ak si ich ešte nevyskúšala, odporúčam vyskúšať. Naozaj stoja za ochutnanie, recept na prípravu nájdeš TU.
Pre porovnanie klasické zemiakové hranolky majú 35 g sacharidov v 100 g. Zeler a mrkva majú napríklad iba 7 g sacharidov. Petržlen a repa 10 g sacharidov. Takže, už len tento pomer, nám dovoľuje zjesť 3 – 4 x viac zeleninových hranoliek, ako zemiakových.
Zeleninové kaše
Tie si ľahko spravíš napríklad z tekvice (recept TU), z karfiolu, mrkvy, alebo aj z brokolice. Pomer sacharidov sa nemení, ak pridáš do zeleninovej kaše napr. maslo, to má zanedbateľné množstvo sacharidov (v 100 g / 0,7 g). Zemiaková kaša má pri 100 g / 19 g sacharidov. Nehovoriac o benefitoch v zelenine formou vitamínov.
Zeleninové „zemiaky“
Klasickú formu zemiakov, môžeme nahradiť uvareným zelerom, alebo napr. kalerábom. Zo zeleru varím aj „zemiakový“ prívarok. Namiesto zemiakov použijem zeler. Je pravda, že nie každému chutí. Potom treba vyskúšať kaleráb.
Záver
Zelenina obsahuje veľa vitamínov a je pre naše zdravie prospešná. Skús vymeniť klasické zemiaky za zeleninu a myslím, že si ju obľúbiš či už ako hranolky, alebo kašu.
Postupne sa budem snažiť pridávať ďalšie a ďalšie porovnávania sacharidových a Low Carb potravin. Ak máš skúsenosti, s inou formou náhrady za zemiaky, budem veľmi rada ak sa podelíš s nami nižšie v komentári príp. na Facebooku.