Shirataki cestoviny sú skvelé pri akejkoľvek strave, neobsahujú žiadne sacharidy, tuky, cukry, bielkoviny iba vlákninu. Majú iba 5,3 kcal na 100g.
Cestoviny sa vyrábajú z koreňa plodiny Konjac. Tá rastie v hornatých chladnejších častiach Ázie. Dôležitá jedlá časť Konjacu je koreň, z ktorého spracovaním vzniká rastlinná vláknina, ktorá je rozpustná vo vode. Zbavením vody a strúhaním vzniká konjaková múka.
Z Konjacu sa vyrábajú potraviny (cestoviny, múka, ryža) a aj kozmetické prípravky (špongie). V potravinách z Konjacu je hlavná ingrediencia glukomanán. Po jedle ti nezostáva v žalúdku. Je účinný pri vstrebávaní cholesterolu a kyselín. Pomáha pri chudnutí, detoxikácii, znižovaní krvného tlaku, zmierňuje zápchy, prečistí žalúdok a veľa ďalších benefitov.
Shirataki cestoviny som si okamžite zamilovala. Ich príprava je jednoduchá a rýchla. Sú bez výraznej chuti, trochu želatínové. Mne chutia, treba ich vyskúšať a urobiť si na ne vlastný názor. Používam ich napríklad ako prílohu k mäsu recept , alebo ako cestoviny do polievok, sú vynikajúce s omáčkami a pod.
Na záver môžem iba konštatovať, že Shirataki cestoviny sú vynikajúcou potravinou pri akomkoľvek stravovaní, pretože neobsahujú žiadne tuky, bielkoviny, sacharidy, cukor, lepok. Obsahujú zdravú rastlinnú vlákninu, čo je ich veľké plus. Ich energetická hodnota je 5,3 kcal na 100 g čo znamená, že z nich nepriberieš, skôr naopak získaš rôzne zdravotné benefity. Určite stojí za to ich vyskúšať.